Táplálkozási kisokos 1.

Táplálkozási kisokos 1.

Energiamérleg. Mond valamit ez a fogalom?
Az energiamérleg, lényegében azt mutatja meg, hogy az energia igényünktől többet avagy kevesebbet viszünk-e be?

Amennyiben többet viszünk be, mint amennyi az energia leadásunk, úgy egy pozitív energiamérlegről beszélünk. Ez alkalmas tömegnövelésre.
Amennyiben kevesebbet viszünk be, mint amennyi az energia leadásunk, úgy megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás mellett, zsírtömegből való fogyást illetve a testösszetétel kedvezően alakulását érhetjük el.
A másik módszer, hogy nem a bevitelt csökkentem, hanem az energia leadását fogom növelni.

Sportolóknál egy kicsit bonyolultabb a szituáció, mivel nagyon nehezen szorítható meg az energia bevitel, óriási mennyiségű energia leadás mellett. Azonban arra már szintén nem igazán van lehetőségünk, hogy az energia leadást növeljük annak érdekében, hogy létrehozzunk egy negatív energia mérleget. Természetesen minimálisan mérsékelhető, azonban más pl: tápanyagbeli tényezővel is tudunk dolgozni.
Sportolóknál nagyon speciális tényezőket is figylembe kell vennünk:
– nem, kor, antopometria (testösszetétel elengedhetetlen)
– sportág specifikus sajátosságok
– célok
– környezeti tényezők és lehetőségek
– edzés intenzitása
– aktuális időszak (alapozás, verseny), stb

Akkor most visszatérve az előbb említett tápanyagbeli tényezőkhöz, mi mindent tudtok a rostokról?
Tudjátok hogy számtalan féle létezik, azonban két fő csoporta oszthatjuk őket?
Vannak a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostok!
A vízben nem oldódó élelmi rostok, nagy mennyiségben találhatóak a teljes kiőrlésű pékárukban. Előnyük hogy nagy telítőértékkel bírnak, amely megkönnyíti a testösszetétel optimális kialakítását, mivel csökkenti az éhségérzetet és felszívja az egyes zsírokat. Na, de a pékárukban szénhidrát van… sok rosszat hallunk mostanság a szénhidrátokról, nehéz eldöntenünk, hogy mi igaz … akkor hogy is van ez?
Kell kenyeret, tésztát, rizst fogyasztani, csupán a mennyiségük és a minőségük lesz kérdéses! Főétkezéseinkben mindenképp szerepelniük kell a szénhidrátoknak.


A szénhidrát a szervezet elsődleges energiaforrása, bár fehérjéből és zsírokból is tud energiát előállítani, mégis a szénhidrátok a legkedvezőbbek számára.
Vannak olyan szerveink, mint az agy és a máj, vagy szervrendszereink, mint az idegrendszer, melyek elsődlegesen szénhidrát alapú energiával képesek ellátni feladataikat. Ugye milyen fontos, a szénhidrátbevitel? Létfontosságú szerveinket és rendszereinket működtető energia.
Természetesen nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokról beszélünk.
Megkülönböztetünk egyszerű (monoszacharidok) és összetett (diszacharid, oligoszacharid,poliszacharid) szénhidrátokat.
Egyszerű szénhidrátok a cukrok, míg összetett szénhidrátok pl: a rostok, melyek kedvező formában találhatóak meg a különböző teljes kiőrlésű pékárukban.
Jelentősen növényi eredetű táplálékban, mint gabonafélékben, zöldségekben (főként hüvelyesek), gyümölcsökben.
Fogyókúrában hatásos a szénhidrátok csökkentése, de nem a megvonása! Hosszú távon a szervezetet károsítja, betegségek kialakulását is elősegítheti. A szénhidrátok teljes vagy drasztikus megvonásával viszonylag gyorsan lehetséges a drasztikus súlycsökkenés, azonban ez sohasem marad tartható.

Sportot tekinte a szénhidrát létfontosságú és teljesítmény fokozó hatással bír, a megfelelő időben, mennyiségben és minőségben alkalmazva!
Ajánlott dietetikussal összeállítani a tervet.

Legyünk élsportolók, hobbisportolók vagy csak egészségesebb életre vágyók, egy drasztikusan szénhidrát csökkentett diéta nem szolgálja a javunkat és nem tartható! Egy jó étrend vagy életmódváltás olyan, melyet nehézség nélkül, bárhol tudunk gyakorolni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *