Miért válaszd a dietetikusokat?

Miért válaszd a dietetikusokat?

Kedves Sportolók, kliensek, szülők és edzők!

Kőrösi Éva vagyok, SPORTDIETETIKUS!

A dietetikus felsőfokú, a jelenlegi képzési formában főiskolai végzettséggel bíró személy, aki a táplálkozástudományt egészséges személyek, és beteg emberek egészségnevelésére, illetve gyógyítására alkalmazza, és alkalmazhatja. Nem mellesleg a dietetikus élelmezési feladatokat is elláthat közétkeztetésben, betegélelmezésben egyaránt. A dietetikus tevékenységei közé tartozik még a táplálkozási tanácsadás a prevenció, tehát a megelőzés, és a gyógyítás területén is. A sportdietetikusi képzés a főiskolai képzés után egy posztgraduációs képzés, ami 1 évi tart. Ez az év is egy főiskolai rendszerben történik, ahol szakdolgozatot kell készítenünk és 2 elég komoly vizsgaidőn, majd államvizsgán kell túlesnünk.
Személy szerint én a BSC Dietetikai és Élelmezésvezetői diplomámat a Semmelweis Egyetemen, a posztgraduális Sport Specifikus Dietetikai diplomámat pedig a Testenevelési Egyetemen végzem.

Mi következik ebből? A dietetikus 8 félévet tölt azzal, hogy teljes felkészültséggel segítse táplálkozásodat, olyan tanult tárgyakkal, mint: anatómia, élettan, kórélettan, belgyógyászat, ápolástan, ételkészítési technológia és kolloidika, élelmiszerismeret, kémia, biokémia, alkalmazott biológia, és csak ezek után következik maga a gyakorlati dietetika, és rengeteg gyakorlati óra kórházakban, betegágy mellett, és a közétkeztetésben. Ezek után még 1 évig sportélettant, biokémiát, sportági sajátosságokat, életkori sjátosságokat, sportdiagnosztikai módszereket, továbbá gyakorlati dietetika keretein belül tanuljuk meg a sportágak specifikumát.

Tehát amikor például pajzsmirigy alulműködéssel, (vashiánnyal, gluténérzékenységgel, vagy éppen gesztációs diabétesszel, stb.) küzdesz, és akár fogyni is szeretnél, a dietetikus tudni fogja, hogy egyáltalán hol található a pajzsmirigyed, miért felel a testedben, mi köze van a mellékpajzsmirigyedhez, tisztában van vele, hogy milyen értékeket nézzen a laborodban (ja, amúgy érteni fogja a kórlapjaidban található latin szavakat is….).

Tudni fogja, mit és hogyan, milyen alapossággal kérdezzen meg tőled, hogy pontos tanácsokat adhasson a diétádat illetően, amit ő garantáltan el is fog tudni készíteni, ismerni fogja a javasolt élelmiszerek összetevőit, az ételkészítési technológia azokra gyakorolt hatását, de még abban is fog tudni segíteni, hogy hol vásárold meg azokat.

Mi ebben a legfontosabb? A gyógyítás és a segítés! Ugyanis a dietetikus az egyetlen olyan szakember, aki megfelelő tanácsokkal láthat el, minden más szakember – vagy ál-szakember- csak egészséges embereknek adhat tanácsot legálisan – vagy még úgy sem-.
Remélem egy kicsit sikerült arra rávilágítanom, hogy mi nem hiába tanulunk 4-5 évig, ennyi tudást fél év, 2 hét vagy 2 nap alatt nem lehet megszerezni!

Természetesen nagyon fontos, hogy egy dietetikus ne hagyja abba a tanulást a diploma átvételét követően, de ez már csak azért sem valószínű, mert a kreditpontjainkat folyamatosan gyűjtögetnünk kell kötelező, és választható képzéseken, konferenciákon, a működési engedélyünket pedig 5 évente meg kell újítanunk ahhoz, hogy felügyelet nélkül munkát végezhessünk.

A dietetikus az egyetlen olyan képzséi forma, akinek jogában áll étrendet tervezni, bárkinek, bármilyen kondícióra. A táplálkozástudományi MSC-n végzettek írhatnak egészséges embereknek étrendet. Ezen a két képzési formán kívül senki más nem írhat étrendet! Semmilyen táplálkozási szakértő, életmód-tanácsadó, bionóm, személyi edző, hormonegyensúly-tanácsadó, szupplemetációs terapeuta, senki sem alkalmas erre! Nagyon fontos, hogy nekünk is az iskola elvégzsé után, legalább 2 évig kell felügyelet alatt dolgoznunk, mielőtt ÁNTSZ engedélyt kapnánk ahhoz, hogy egyedül dolgozhassunk! 
Hol ellenőrizheted, hogy a dietetikus, akit megkeresni tervezel, rendelkezik-e megfelelő, jelenleg is érvényes működési engedéllyel? Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alap-és működési keresőjében, amit ezen a linken találsz: https://kereso.enkk.hu/

Próbáld ki, írd be akár az én, vagy más kollégám nevét.

Valljuk be, azért kicsit megnyugtatóbb ennyi információ birtokában szakembert választani, ugye?

#valóditáplálkozásiszakemberek #realdietetians #nekünkhiddel #összetartunk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *