Táplálkozási kiskokos 2.

Táplálkozási kiskokos 2.


Egy 2017-es WHO által történt felmérés során kiderült, hogy sajnálatos módon a zöldség és gyümölcsfogyasztásban nagyon szomorú helyen állunk.
Egy európai felmérés alapján, Magyarországon:
a naponta legalább 1 alkalommal gyümölcsöt fogyasztók száma
40%
a naponta legalább 1 alkalommal zöldséget fogyasztók száma
30%
Ehhez képest az ajánlás úgy szól, hogy naponta legalább 5 alkalommal fogyasszunk zöldséget és/vagy gyümölcsöt!

Rengeteg fiatal sportolóval találkozom és dolgozom együtt, akiknél sűrűn sűrűn problémát jelent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.
Híve vagyok a lépcsőzetességnek és hogy elősször csatát kell nyernünk, csak később a háborút. Sokszor igen nagy győzelemnek számít amikor 1-2 hónap elteltével azzal a hírrel jönnek vissza hozzám, hogy a banánt vagy a paradicsomot már megeszi a gyerkőc. Igyekszem mindig megkeresni hogy mi okozza a problémát? A zöldség/gyümölcs íze, állaga, színe, illata (adott esetben szagként van elkönyvelve), esetleg valamilyen régi rossz élmény, emlék?
Ezen kérdések mentén próbáljuk megtalálni a megoldásokat.
Véleményem szerint, amennyiben pszichés alapon, valamilyen reakció társul az egyes élelmiszerhez, pl hányás, öklendezés úgy érdemes ezt a területet lehetőség szerint kihagyni. Adott esetben más szakember segítségét kérni, legfőképp pszichológusokra tudunk itt támaszkodni. Tapasztalataim szerint az e féle reakciók hátterében, gyermekkori “trauma” áll. “Egyszer régen hánytam a gombától, azóta nem tudom megenni.”
Én ezeket az élelmiszereket nem szoktam erőltetni, 1-1 ilyen dolog nélkül is tudunk élni. Nagyobb probléma ha egy egész csoportot zár ki, bár ez már jellemzően nem pszichés. Itt elősször próbálom elrejteni a zöldségek és gyümölcsök jellegét és buzdítani őket a különböző otthon készített smoothiek, turmixok, pürék készítésére és fogyasztására.
Miután ezzel a területtel megbarátkoztunk, el lehet kezdeni a friss, eredeti formában történi zöldség és gyümölcs fogyasztás presszionálását.
Azonban mindig felhívom a szülök figyelmét, hogy mondhatunk bármit is a gyermeknek, ha nincs előtte példa. A példa pedig nem mondja, hanem mutatja az utat.
Tehát ne várjuk el gyermekünktől, hogy zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, ha mi magunk sem teszünk így. Azonban nem kell elkeseredni, az izlésvilágunk nagyjából felnőtt korunkra kezd kiforni. Tehát még bármi lehet valakiből aki egyáltalán nem szereti a zöldségeket és a gyümölcsöket, mindazonáltal kardinális, hogy egyengetjük-e az útját.

Felnőttek esetében a probléma amivel nagyon sűrűn találkozom, az a különböző gyümölcslevek fogyasztása.

Rengetegen indítják a napot egy-két deciliter gyümölcslével, ez mint valami vírus bontakozik ki mostanság, rendszeresen szembejön velem. Talán a filozófiájával nem is lenne probléma, általában a narncslé van a kereszttüzében, mi szerint telis tele van C-vitaminnal.
A probléma ott kezdődik, hogy kivétel nélkül bolti gyümölcsleveket használnak. Tudom, hogy a csomagoláson olyan szép dolgok vannak feltüntetve, mi szerint “hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, de ezt nyugodtan nézzük szkeptikusan. Facsarjuk ki otthon 2-3 narancs levét, nézzük meg az ízét és az állagát, viszonyítva a boltiéhoz. Sőt, a bolti minden esetben ugyan olyan ízű! Nem is tudom, hogy ettem e valaha, 2-3 ugyan olyan ízű narancsot. Azt is vegyük fgyelembe, hogy 1 liter narancsléhez, hány narancsra lenne szükségünk, ami mennyibe is kerülne, szemben a bolti egy literes termék árához…
Amennyiben egy gyümölcslevet éhgyomorra fogyasztunk el, úgy biztosítjuk neki az igazán gyors felszívódást ami a vércukor szintünk gyors emelkedését fogja okozni. Ezen mondat hallatán azonban nem kell a gyümölcsöket ördögként elkönyvelnünk, ez csupán a felszívódás játéka. Ha reggelizünk és utána isszuk meg ezt a narancslét, a felszívódás ideje és üteme már teljesen más lesz. Az sem mindegy, hogy mennyi rostos vagy zsíros dolgot ettünk előtte.
Maradjunk annyiban, hogy narancslét vagy más leveket, éhgyomorra semmilyen körülmények között sem javasolnék egy egészséges személynek.
Azért teszem hozzá, hogy egészséges személynek, mert cukorbetegségben szenvedőknek hipoglikémia (azaz túl alacsony vércukorszint) esetén, kiválóan alkalmazható hirtelen vércukor szint emelésére.Ha már a gyümölcslevekről beszélek akkor szeretném megemlíteni, hogy sportolóknak kifejezetten ajánlott a céklalé fogyasztása!

A cékla nitrát (NO3-) tartalma miatt beletartozik, az 5 tudományosan bizonyított teljesítményfokozó szer közé! Azonban a cékla nitrát tartalmának előnyei és hatásmechanizmusa, egy önálló hosszabb cikket érdemel!

Take home message:
A reggeli, az ebéd és a vacsora minden esetben tartalmazzon friss vagy savanyított zöldséget. Lehetőség szerint idény jellegűen!
A tízórai és az uzsonna pedig minden esetben tartalmazzon gyümölcsöt. Ehhez használhatunk friss vagy fagyasztott gyümölcsöket! Sokszor jobb tápanyagtartalommal bírnak a fagyasztott termékek. Az aszalványok energia tartalmukat tekintve nagyon becsapóssak! Fogyasztásukat ritkán és mértékkel ajánlom.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *