Táplálkozási kisokos 3.

Táplálkozási kisokos 3.

Mielőtt bárminek is nekikezdtem volna, felütöttem az Európai Unió statisztikai oldalát és megkerestem a legutóbbi felmérést, mi szerint mennyire állunk mi magyarok hadilábon a halfogyasztással.
Az EU-ban az átlagos halfogyasztás 22,7 kg/fő/év.
A világon az átlagos halfogyasztás 20 kg/fő/év.
Ha a szomszédainkat nézzük: Portugáliában 55kg, Spanyolországban 45kg, Németországban 13,2 kg.
Végül jöjjön a szomorú valóság:
a magyarok éves átlag halfogyasztása 4,4 kg/fő!

Természetesen itt most élhetünk a kifogással, mi szerint az első kettő rendelkezik tengerparttal, azonban a mai világban, ha akarok, szinte friss feketekagylót vagy pisztrángot ehetek én is a budapesti otthonomban.
Attól függetlenül, hogy nincs tengerpartunk, rengeteg lehetőségünk lenne halfogyasztásra. Valószínűleg azért sem tartjuk fontosnak, mert nem ismerjük igazán a pozitív hatásait.

A halfogyasztás egyik fő pozitívuma az Omega-3 bevitel lenne, amiben mi magyarok egyáltalán nem jeleskedünk.
Ha Omega-3 zsírsavakról beszélünk, azon belül sem mindegy hogy linolénsavról, eikozapentaénsavról (EPA) vagy dokozahexaénsavról (DHA) beszélünk.
Sajnálatos módon, jelentősen kizárólag a tengeri halak tartalmazzák, az édesviziek nem.
Az ajánlott Omega-3 bevitel hetente 200-300g, mi pedig ennek az 1/8-át teljesítjük.
Az Omega-3:
Segíti a magzatok fejlődését
Csökkenti a koraszülést
Megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakulásában vesz részt
Érelmeszesedést ellensúlyozza
Pozitívan hat az idegrendszerre
Gyulladásgátló
Ha ez nem lenne elég, számos jó hatással bír még..

Mivel halat nem szeretünk enni, sűrűn nyúlunk a különböző étrend-kiegészítőkhöz.
Egyre jobban napvilágot lát az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, hogy rengeteg gyártó Omega-3 készítményének legalább a 25%-a avas. Amennyiben ezt szorgalmasan adagoljuk, felér egy mérgezéssel.
Egy folyékony készítménynél nagyon erős szaggal mutatkozik, azonban kapszula formájában teljesen rejtve marad.
Pár éve egy nagy Norvég kutatásban azt vizsgálták, hogy a különböző gyártók Omega-3 termékeinek milyen szintű az avassága, majd végső tanácsként, a kutatás eredménye szerint azt javasolták, hogy inkább együnk halat!
Tehát nyugodtan kezeljük ezeket a termékeket szkeptikusan.

Ekkor van a tanácsadás azon pontja, amikor szegény sportolóm nagy kerek szemekkel azt kérdi, hogy ha ő bizony halat nem eszik, mert nem szereti de kiderült hogy étrend-kiegészítőből sem tudunk megfelelően hozzájutni, akkor most mitévő legyen?!
Nos, erre is tudunk mit javasolni!
Ismerős az alábbi élelmiszer?

Ez itt a tőkehalmáj! 🙂
A tőkehalmáj a fantasztikus összetételén kívül, egy olyan szuperképességgel bír ami egyedülálló: egyáltalán nincs halszaga!
A legtöbb tápanyaggal rendelkezik, mint amivel a tőkehalmáj olaj (csukamájolaj) vagy a friss hal. Magyarországon is rengeteg gyártó tette már elérhetővé a piacon!
Ízvilágát nehéz bármihez is hasonlítani, azonban az állaga talán a pástétoméhoz áll a legközelebb!
Tökéletes reggelire vagy vacsorára pirítóssal és paradicsommal!
Gyermekek is hamarabb megbarátkoznak vele, próbáljátok ki!

Természetesen létezik még más is, most nem beszéltem a különböző növényi alapú Omega-3 pótlási lehetőségekről mint: algák, moszatok, lenmagolaj, repceolaj, olajos magvak egy része (pl. mandula, pekándió, dió) és az ezekből készült olajokat (pl. dióolaj).

Szólj hozzá:

Az e-mail címed nem lesz közzétéve. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.*

Kövess engem